Citas iespējas
Lejupielādēt Drukāt

Mākslīgais intelekts ir spēju reizinātājs 2/35/24

Gunda Karnīte
PwC Latvija IT konsultante, GenAI speciāliste

Lai mākslīgo intelektu (MI) veiksmīgi integrētu sabiedrībā, vispirms jāpārkāpj pāri savas morāles slieksnim. Var novērot plašu sabiedrības nostāju, ka “tehnoloģija nav gatava, tā nevar izdarīt to, ko man vajag”. Taču vienlaikus mēs no MI nereti sagaidām cilvēcīgu un patstāvīgu rīcību. Tehnoloģija spēj daudz, tomēr mums jāsaprot, vai mēs arī esam spējīgi ieraudzīt tās pievienoto vērtību. Dators dara nevis to, ko mēs gribam, bet to, ko mēs liekam tam darīt.

Skepse pret MI tehnoloģijām izraisa ātru padošanos MI ieviešanas procesā. Izplatīta prakse ir izmēģināt vienu scenāriju – sākt ar kaut ko grandiozu, kur viegli vilties, tad novērot, ka tas ir citādi, nekā bijām iztēlojušies, un nolemt, ka nav vērts. Tas prasa ievērojamu laiku, izmaksas un cilvēkresursus. Papildu faktors ir arī “mērīšanās ar citiem.” Atlikt un gaidīt, kad kādam citam būs, “tā dara visi”. Tā rezultātā visi to atliek, jo ir vīlušies, ka MI neaizvieto mūs visos darbos pilnībā, ka joprojām arī pašiem jāpieliek roka pie darba. Svarīgi ir apjēgt, ka MI nav radīts, lai mēs varētu neko nedarīt. MI ir radīts kā palīgs, lai pārveidotu to, ko mēs darām un kā mēs to darām, ļaujot mums izdarīt vairāk un produktīvāk.

Kādā 2023. gada pētījumā secināts – 43% darbinieku uzskata, ka viņu darba devējs informē darbiniekus par MI rīku esību, bet neparāda konkrētus scenārijus to izmantošanai uzņēmuma ikdienas darbā, tādēļ šie MI rīki šķiet laikietilpīgs process, kam aizņemtajā ikdienā darbinieki neatrod laiku. Lai ar to cīnītos, ir nepieciešama MI centralizēta domāšana, kurā nevis tiek apmācīti visi darbinieki, lai iegūtu virspusējas un minimālas prasmes, bet gan tiek ieguldīts atsevišķos indivīdos, kuri spēs atrast šo MI pievienoto vērtību, tai noticēt un to nodot tālāk saviem kolēģiem.

Es ar kolēģiem IT nodaļā ikdienā meklējam MI pievienoto vērtību. Piedāvājam izmantot savu pieredzi un identificēt izmantošanas scenārijus Jūsu uzņēmumā, palīdzēt atrast Jums piemērotu tehnoloģiju un ar to iepazīstināt Jūs un Jūsu kolēģus. PwC piedāvā uzņēmumiem dažādas IT programmas, kuru ietvaros sākotnējās izmaksas sedz Microsoft. Sazinies ar mums:

Dr.dat. Baiba Apine, CISA, PMP

Informācijas tehnoloģiju pakalpojumu direktore, PwC Latvija Darījumu un vadības konsultāciju nodaļā

baiba.apine@pwc.com

Gunda Karnīte

PwC Latvija IT konsultante, GenAI speciāliste

gunda.anna.karnite@pwc.com

Dalīties ar rakstu

Ja Jums ir kāds komentārs par šo rakstu, lūdzu, iesūtiet to šeit lv_mindlink@pwc.com

Uzdot jautājumu