Citas iespējas
Lejupielādēt Drukāt

Baltkrievija daļēji aptur nodokļu konvenciju ar 27 valstīm 3/13/24

Aleksandrs Afanasjevs
PwC nodokļu nodaļas konsultants
Madara Hmeļevska
PwC nodokļu nodaļas vecākā konsultante

Ar Baltkrievijas vienpusēju lēmumu no šā gada 1. jūnija tiks apturēta nodokļu konvenciju ar 27 valstīm atsevišķu pantu darbība. Šajā rakstā – par Baltkrievijas-Latvijas konvencijas statusu un skarto valstu sarakstu.

Baltkrievijas-Latvijas nodokļu konvencija

Sarakstā ir iekļauta arī Latvija. Baltkrievija apturēs trīs konvencijas pantu darbību:

  • par dividendēm (10. pants);
  • par procentiem (11. pants);
  • par ienākumu no īpašuma atsavināšanas (13. pants).

Šo pantu darbības apturēšana nozīmē, ka tiks pārtraukta tajos ietverto nodokļu atvieglojumu piemērošana abu valstu rezidentiem.

Līdzīgu darbību jau ir veikusi Krievijas Federācija, 2023. gada 8. augustā vienpusēji apturot nodokļu konvenciju ar 37 valstīm (arī Latviju). Tobrīd gan šim lēmumam nebija ietekmes, jo Latvija jau bija apturējusi savu konvenciju ar Krieviju 2022. gada 16. maijā. Ar 2024. gada 1. janvāri Latvijas-Krievijas konvencija ir oficiāli zaudējusi spēku.

Jāatzīmē, ka līdztekus nodokļu konvenciju daļējai apturēšanai Baltkrievija ir paziņojusi par ieturējuma nodokļa celšanu dividendēm un līdzīgam ienākumam sarakstā iekļauto valstu uzņēmumiem, kas Baltkrievijā darbojas bez pastāvīgās pārstāvniecības. Ar 2024. gada 1. aprīli šādiem uzņēmumiem nodoklis tiks paaugstināts no 15% uz 25%.

Saskaņā ar Baltkrievijas valdības paziņojumu izmaiņas gan uz nodokļu konvenciju daļēju apturēšanu, gan uz ieturējuma nodokļa likmes palielināšanu ir paredzētas līdz 2026. gada 31. decembrim.

27 valstis, ar kurām Baltkrievija ierobežo nodokļu konvenciju darbību

Baltkrievijas valdības 13. martā publicētajā sarakstā ir iekļautas 27 valstis: Austrija, Beļģija, Bulgārija, Horvātija, Kipra, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Ungārija, Īrija, Itālija, Latvija, Lietuva, Nīderlande, Ziemeļmaķedonija, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Spānija, Zviedrija, Šveice, Apvienotā Karaliste, Amerikas Savienotās Valstis.

Dalīties ar rakstu

Ja Jums ir kāds komentārs par šo rakstu, lūdzu, iesūtiet to šeit lv_mindlink@pwc.com

Uzdot jautājumu