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Fixed assets, and sometimes inventories too, have to be written off if they no longer meet your company’s
needs or are obsolete, or if there is no demand for them. The issue of input tax deduction always comes up
in such situations, and has been recently heard by the Court of Justice of the European Union (CJEU). This
article explores Ruling C‑127/22 (Balgarska telekomunikatsionna kompania) of 4 May 2023.

Background

Balgarska  telekomunikatsionna  kompania  EAD  (“BTK”)  is  a  Bulgarian  company  operating  in  the
telecommunications  sector.  BTK  derecognised  (wrote  off)  goods  (plant,  equipment  and  appliances)  that
were no longer considered fit for use or sale due to wear and tear, defects, obsolescence, unsuitability, or
other reasons. Some of the goods were sold as waste, while others were destroyed or buried in a landfill.

BTK adjusted the input tax it had deducted on the write-offs, but later asked the Bulgarian tax authority to
return the VAT paid, on the grounds that the adjustment requirement is inconsistent with Article 185(2) of
Council  Directive  2006/112/EC  of  28  November  2006  on  the  common  system  of  value  added  tax
(“Directive”), which says no adjustment is required if destruction, loss or theft of property has been duly
proved or confirmed. The dispute landed in the CJEU.

Since some of the goods had been sold as waste, the court examined the obligation to adjust input tax by
separating the goods sold from those disposed of or destroyed, and began its assessment by reminding us
of the purpose of adjustment.

Obligation to adjust the input tax deduction

Adjustment is an integral part of the input tax deduction system because if the taxable person intends at
the time of  acquiring goods to  use them for  taxable  supplies,  the input  tax payable  (paid)  on the
acquisition is  deductible.  The intended use (intention)  dictates the amount  of  the original  input  tax
deduction. The deduction entitlement remains only if  the original intention has been realised. Article
185(1) lays down a principle that requires adjustment in particular if the components used in determining
the input tax deduction change after the taxable person files a VAT return. The purpose of adjustment is to
determine the amount of deductible input tax accurately and to ensure VAT neutrality in such a way that
the right to deduct the input tax on earlier transactions remains only if those were carried out to supply
services on which VAT is charged.

Goods sold as waste

Selling goods that are no longer useful for the taxable person does not give grounds for adjusting the input
tax deducted on the acquisition because this ends in a subsequent taxable supply of goods. It’s irrelevant
that the selling of waste is not BTK’s core business activity or that the selling price is negligible compared
to  the  acquisition  cost,  or  that  the  goods  were  sold  as  waste  (their  original  nature  has  changed).
Accordingly, where goods are sold as waste, the components used in determining the input tax deduction
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remain unchanged.

Goods destroyed or disposed of

Destruction clearly leads to the taxable person losing any chance to use the goods for taxable supplies,
and the components used in determining the input tax deduction have changed within the meaning of
Article 185(1). The CJEU goes on to examine whether Article 185(2), which permits the taxable person to
avoid adjusting the input tax deduction in duly proven or confirmed cases of property destruction, loss or
theft, is applicable to this situation.

The CJEU points out that the Directive does not define the terms “destruction” and “loss” so their meaning
and  applicability  should  be  ascertained  in  everyday  language,  considering  the  context  of  use.
“Destruction” denotes an action that substantially changes something, liquidates it, makes it disappear, or
makes it non-existent. “Loss” means that someone is denied something they owned or used. It follows that
loss of goods does not result from voluntary action by the owner or possessor, yet this is not ruled out in
the case of destruction. As regards the context, the CJEU states that this derogation from the general
obligation to adjust the input tax deduction was introduced to distinguish between justified and unjustified
loss and destruction of goods, so that companies would not suffer any tax loss in addition to the existing
loss where destruction, loss or theft has been confirmed.

The  CJEU  finds  that  destruction,  not  loss,  is  what  takes  place  in  these  circumstances,  and  there  is  no
condition that destruction should occur only against the taxable person’s wishes. In certain circumstances
this might be voluntary action by the taxable person, such as destruction of goods that have become unfit
for use in the company’s ordinary business. Here it’s important to consider the economic and commercial
reality.  Destruction must be duly proved or confirmed, and for input tax adjustment purposes we should
take into account only destruction of goods that have objectively lost any usefulness in the taxable
person’s ordinary business. The court finds that being buried in a landfill is equivalent to destruction.

Accordingly, the input tax deduction should not be adjusted for destruction of goods that have objectively
lost any usefulness in the taxable person’s business if this has been duly proved.

The CJEU also stated that Article 185(3) permits the member states to require adjustment for transactions
that remain wholly or partly unpaid, or in cases of theft, but not for destruction. A member state’s law that
differs from the CJEU’s interpretation is contrary to the Directive.

The Latvian legal framework

Section 106 of the VAT Act provides for adjustment if the amount of input tax deduction changes (e.g.
cancelled purchases, or discounts received). Input tax should also be adjusted where goods are stolen or
destroyed by a natural disaster or in any other forcible manner. However, no adjustment should be made if
there is documentary evidence of such theft or destruction. Latvia can be said to have restricted input tax
deduction by permitting only a forcible destruction of goods. This is not consistent with the CJEU’s opinion.
In  practice,  to  write  off  obsolete  inventories  that  will  not  be  used  in  future  business,  many  companies
(especially  in  the retail  sector)  use wastage rates,  which we also  find to  be inconsistent  with  the CJEU’s
opinion on loss of goods.
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