
You ask, we answer! Tax authority’s interpretation
of persons subject to AML/CTPF Act 2/11/21
Acting on requests from customers and readers to identify and interpret persons that are subject to the
Anti Money Laundering and Counter Terrorism and Proliferation Financing Act, we approached the State
Revenue Service for some practical insights into non-standard and complex corporate structures and their
business activities in order to gain a broader understanding of how the Act should be applied. We have
now summarised the information and reached conclusions, so here are the answers!

When is a trader that provides management services subject to the Act?

Trust and company service providers are considered to be subject to the Act under section 3(1)(5), while
persons  advising  customers  on  financial  matters  are  regarded  as  subject  to  the  Act  under  section
45(2)(6)(c).  Since  management  services  can  include  trust  and  company  services  as  well  as  financial
advice, a management service provider can be treated as subject to the Act and should therefore assess
each service he provides to establish whether this matches any activity carried out by persons subject to
the Act.

Is a clerical service provider classified as subject to the Act? Would a company
be treated as  subject  to  the  Act  if  it  provided clerical  services  externally  or
intragroup?

Under section 3 of the Act persons that carry out professional or business activities in any of the areas
specified  by  section  3(1)  are  subject  to  the  Act.  The  exhaustive  list  in  the  Act  does  not  include  clerical
service providers.

Is a trader that sells goods on hire purchase subject to the Act?

According to the SRS a hire purchase payment service in general is not consistent with an activity carried
out by persons subject to the Act. However, if a hire purchase payment comes with extra interest charges
and surcharges, then it can even be considered a crediting service consistent with an activity carried out
by persons subject to the Act.

Under section 3(1)(9) of the Act persons subject to it  include other entities or individuals dealing in
vehicles, cultural monuments, precious metals, precious stones and their products or other goods, as well
as intermediation or other services in such transactions if payment is made in cash or if cash is paid for the
transaction into the seller’s bank account to the value of EUR 10,000 or more regardless of whether the
transaction is performed as a single operation or as multiple interlinked operations.

Are there any exclusions for group companies providing section 3 services?

The Act offers no exclusions for related (group) companies so a company is subject to the Act if it provides
any of the section 3 services.
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Could a representative office be subject to the Act?

Whatever its form of business a company should evaluate its activities to establish whether they match an
activity carried out by persons subject to the Act. A match makes the company liable to register as a
person  subject  to  the  Act  and  file  a  report  on  its  activity  and  on  the  appointment  of  officers  in  charge
under sections 45(3) and 10(1).
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