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EU Court: adjusting input VAT on property
transactions (1/11/18)

On 28 February 2018 the Court of Justice of the European Union (CJEU) ruled in favour of a taxpayer by
denying a member state’s right to restrict recovery of input VAT where more than two calendar years have
passed with no revenue earned from using real estate (RE). This article explores some of the CJEU findings
and related Latvian rules.

Background

A Portuguese court asked the CJEU to answer preliminary questions about whether the national provisions
of law are consistent with Articles 137, 167, 168, 184, 185 and 187 of Council Directive 2006/112/EC of 28
November 2006 on the common system of value added tax (the “VAT directive”), which requires the
taxpayer to adjust any recovered input VAT if the conditions underlying its amount later change.

As stated in CJEU Ruling C-672/16, Portuguese legislation provided for a one-off input VAT adjustment to be
made by a taxable person using any RE that allows him to partly or wholly recover input VAT paid on the
purchase if the company has not used the RE in a period exceeding two consecutive years.

Although the disuse period of the RE on which input VAT had been recovered exceeded two years, the
Portuguese taxable person had made efforts indicating the intention of leasing the RE out as a taxable
supply, since the company had held various marketing events, including advertising placements and press
releases, and made competitively priced offers to potential tenants.

CJEU findings

The CJEU points out that under Article 167 of the VAT directive a right to recover input VAT arises when the
recoverable VAT becomes chargeable, and that right depends solely on the entity’s status as a taxable
person. The goods or services the entity acquires as a taxable person determine the application of the
recovery scheme, and the actual or intended use of those goods or services affects only the amount of
initial recovery under Article 168 of the VAT directive and the amount of possible future adjustments, but
such use does not affect the right to recover input VAT as such.

The CJEU also points out that the right to recover input VAT is essentially retained even if the taxable
person later fails, for reasons beyond his control, to use the goods and services on which the input VAT
was recovered. Any national rule that provides for adjusting input VAT on RE considered unusable for
taxable supplies because it has been out of use for more than two years, is also not permissible.

The Latvian VAT Act

These provisions of the VAT directive have been passed into Latvian legislation, giving the taxable person
a right to initially recover input VAT and imposing an obligation to adjust the input VAT on RE transactions
and to keep the State Revenue Service informed of how the RE is used over a period of ten years after it
was acquired or accepted for use.



Section 99 of the VAT Act permits a taxable person to make the initial recovery of input VAT based on the
intended use of RE.

Since the VAT Act and the Cabinet of Ministers’ rules are silent as to how the taxable person should prove
the intended use of RE, useful bits of information can be gleaned from CJEU case law.

There are many developers and companies that acquire unused RE and then build, renovate, rebuild or
restore it for making taxable supplies. Intended uses will depend on each company’s line of business and
type of RE, and revenue from using the RE may arise over periods of varying lengths, but proving that the
RE is intended for making taxable supplies is crucial. According to CJEU case law, such evidence may
include contracts signed for taxable activities, advertising events held, including the creation of a website
offering information to prospective customers, and other promotions.

Section 102 of the VAT Act provides for adjusting input VAT on RE transactions over a period of ten years
after it was acquired or accepted for use and annually recalculating the difference between one-tenth of
the input VAT recovered and the input VAT recoverable for the tax year according to the actual use of RE
for making taxable supplies.

The CJEU findings imply that when making an annual adjustment of input VAT on RE, the taxable person is
permitted not to recalculate the ratio of recoverable input VAT even if no revenue has been earned from
that RE but the intention of using it for taxable supplies stands.



